Skaper aktive møteplasser i ditt nærmiljø

Er det én treningsform eldre mennesker bør drive med, så er det styrketrening. Helst bør den være progressiv, hvor belastningen kan økes etter hvert. Dessverre er det kun 15% av de over 65 år som oppfyller anbefalingene for muskelstyrkende aktivitet. Det kan være mange grunner til dette, men noe som i hvert fall er sikkert, er at det finnes for få steder hvor eldre kan utøve trygg og effektiv styrketrening, gratis. Dette vil vi i Moovment endre på! Med vår treningspark fra Omnigym får eldre muligheten til trygg, effektiv og tilpasset styrketrening.

treningspark for eldre

Viktigheten av styrketrening

Ifølge NHI er styrketrening den viktigste formen for trening for eldre, og bør prioriteres foran andre treningsformer, som kondisjonstrening. Det er faktisk slik at eldre som trener styrke vil ha større utbytte av slik trening enn de som er unge! Grunnen er at muskelstyrken avtar med alderen. Aldersrelatert muskeltap starter ved 50-årsalderen, hvor styrken avtar med ca 15% i tiåret. Fra 70-årsalderen er tapet på 30% hvert tiår. Muskelstyrke er viktig for å fungere godt i dagliglivet, og tap av muskler hos eldre påvirker evnen til å utføre ulike aktiviteter og klare seg selv i betydelig grad. For eksempel er størstedelen av forskjellene på hvor raskt eldre går, knyttet til styrken i beina. Regelmessig styrketrening bremser muskeltapet, og gjør at eldre kan klare seg selv lengre. Det reduserer også risikoen for benskjørhet og fallskader, da styrketrening med vekt gjør skjelettet sterkere og gir høyere mineraltetthet¹.

For få seniorparker for styrketrening

Det har blitt satt opp mange utendørs treningsparker for eldre. Utendørs trening er fantastisk – det er gratis, tilgjengelig 24/7, man får frisk luft mens man trener og det kan være lavere terskel å oppsøke en slik park enn et innendørs treningssenter. Når det så tydelig anbefales progressiv styrketrening for eldre, er det trist at de fleste treningsparker for denne aldersgruppen ikke legger til rette noe av dette. En typisk seniorpark består av apparater med ingen eller svært liten vektmotstand, uten justeringsmuligheter. Slike apparater har en begrenset funksjon, og brukes av få eldre, og enda mindre av andre aldersgrupper.

Glade seniorer i Sverige

Våre treningsapparater fra Omnigym passer for alle, og da mener vi ALLE – også seniorer. Det er rett og slett den perfekte treningsparken for eldre! I Sverige har en gruppe på eldre over 65 år nylig vært med på et forskningsprosjekt utført av Linné-universitetet, hvor de i 18 uker har trent fast i en Omnigym-treningspark. De fikk skreddersydde treningsprogram, og ble i starten fulgt tett av opp en instruktør, som viste dem hvordan de skulle gjøre øvelsene. Etter hvert gjennomførte de treningsøktene selv. Resultatene er oppløftende: Samtlige deltakere fikk økt styrke, bevegelighet og balanse. Det som også er interessant, men ikke overraskende, er den store innvirkningen treningen hadde på deltakernes positive følelser og trivsel. Den genererte en økende glede blant deltakerne, og treningsparken fungerte som en aktiv møteplass, hvor deltakerne kunne være sammen, dele erfaringer og støtte hverandre. Etter hvert begynte de å ha med seg kaffe og snacks, og den ukentlige treningsøkten ble rammen for et sosialt og aktivt treff. Mange av deltakerne er fast bestemt på å fortsette treningen i parken etter at forskningsprosjektet er avsluttet. Se video fra prosjektet her, og hør hva deltakerne selv syntes!

Omnigym-apparatene trener alle de store muskelgruppene, og justeringen av vektmotstanden er svært intuitiv og lett å håndtere. Hvert apparat har også lenker til videoer som viser hvordan øvelsene skal utføres.

Styrketrening for eldre

Treningspark – en god investering

Med den enorme eldrebølgen som ligger foran oss i Norge, og med kunnskapen vi har om hvor viktig trening, og spesielt styrketrening er for eldre, bør kommuner og lokalsamfunn gjøre alt for å legge til rette for en mer aktiv aldring. Å investere i en utendørs treningspark er en svært billig investering med tanke på de gode ringvirkningene den kan gi i mange år. En treningspark kan plasseres på uteområdene til kommunens sykehjem, eller andre steder hvor det er lett å komme seg til. Deretter bør det igangsettes grupper eller tilbud hvor de eldre får hjelp til treningsprogram og øvelser som passer sitt nivå. Dette er viktig for at de eldre skal føle seg trygge nok til å bruke apparatene. Ofte er det imidlertid bare initiativet, rammene og igangsettingen som trengs, før en slik gruppe blir selvgående nok til å fortsette på egen hånd. For en fantastisk mulighet til å skape et aktivt fellesskap for en del av befolkningen hvor ensomhet er et stadig økende problem! 

Én park for alle generasjoner

Treningsparken blir også en aktiv møteplass for de andre delene av befolkningen, så her kan én enkelt treningspark fylle mange behov. Videregåendeelever kan jogge bort og ta gymtimen der, trille/barsel-grupper kan legge inn et stopp på turen og ta noen øvelser mens vognene står plassert like ved, og foreninger eller bedrifter kan arrangere faste fellestreninger på ettermiddagen. Med det store spennet i vektmotstand kan både nybegynnere, atleter og alle midt i mellom få en fullverdig og effektiv treningsøkt, tilpasset sitt nivå!

Apparatene er laget for nordisk klima og vær, er holdbare og har lang levetid. De kan fås i valgfri farge, så her kan man skape en park som passer perfekt inn i omgivelsene! Mange av apparatene kan også monteres på flyttbare plater, om det er ønskelig med en mobil treningspark. Dette fjerner alt behov for grunnarbeid, og apparatene kan plasseres direkte på et rett underlag. 

Kommuner som vurderer å investere i en Omnigym-park fra oss, kan gjennom vår unike brukerundersøkelse låne 8 av våre apparater i 5 uker, hvor bruken av apparatene måles via sensorer i hvert apparat. Vi har også mye data fra våre allerede gjennomførte brukerundersøkelser rundt om i Norge. Ta kontakt med oss, så sender vi deg rapporten fra 2023!

trening for eldre

Det er på tide å tilby noe mer til de eldre enn skranglete ellipsemaskiner med null motstand. Invester i en treningspark fra Moovment, og legg til rette for trygg, tilpasset og effektiv styrketrening for eldre!