Skaper aktive møteplasser i ditt nærmiljø

Folkesporten padeltennis vokser stadig, og ved utgangen av 2023 var det registrert over 330 baner i landet. En padelbane er en kostbar investering, som bør vare i mange år. Bransjen har imidlertid vært preget av lavkostbaner med dårlig kvalitet, som etter få år vil få store problemer med både rust, knuste glass, ustødig konstruksjon og støy. Ingen ønsker å investere flere hundre tusen i en bane som raskt får store vedlikeholdskostnader. Problemet er at mange beslutningstakere ikke vet ikke hva som skiller en god padelbane fra en dårlig, og ender opp med å la prisen være avgjørende faktor. Så hvordan kan du vite om padelbanen du vurderer er god eller dårlig? Hva skal du egentlig se etter når du skal velge en padelbane? Her får du 3 viktige faktorer du må sjekke før du bestemmer deg for hvilken utendørs padelbane du skal gå for. Les og lær!

padeltennis

En utendørs padelbane bør minst ha korrosjonsklasse C4!

ANTIRUSTBEHANDLING

Når banen skal settes opp utendørs, er det avgjørende at den har tilfredstillende antirustbehandling. Hos flere produsenter er det umulig å lese fra produktdatabladet hvilken behandling banen har fått. Ofte står det generelle fraser som “utmerket rustbeskyttelse” og “tåler vær og vind”, men dette forteller deg ikke hvilken grad av beskyttelse banen har.

Derfor bør du etterspørre hvilken korrosjonsklasse stålet befinner seg i. Den vanligste korrosjons-klassifiseringen er basert på ISO 12944-2-standarden med klasser fra C1 til C5, hvor C1 klassifiserer stål som kun kan benyttes innendørs, mens C5 klassifiserer stål som kan benyttes i maritime omgivelser som er svært utsatt for korrosjon. For å tåle et norsk klima med mye fuktighet over mange år, særlig i kystnære strøk, bør banen minst være i klasse C4.

Alle våre padelbaner er i klasse C5, og er noe av grunnen til at vi kan gi hele 10 års garanti på banene våre.

Spør leverandøren om vindlast-sertifikat!

VINDLAST

En utendørs padelbane må tåle vindlast basert på vindsonen til stedet den skal plasseres. Vindlasten avgjøres av hvor solid stålkonstruksjonen er, tykkelsen på glassene og hvordan banen ankres i bakken. Det er for eksempel store forskjeller på hvor tykke stålprofilene er, som kan være helt avgjørende for om glasset knuser i sterk vind. Flere produsenter skriver at banene kan tåle vind opp i orkan styrke, men her må du etterspørre dokumentasjon. Vær også obs på ordet “kan” – du vil vite hva banen faktisk tåler, ikke hva den “kan” tåle hvis man ser på tallene med største godvilje. For å med sikkerhet kunne vite hvilken vindlast banen tåler, bør du spørre leverandøren om et vindlast-sertifikat eller dokumentasjon på utregning av vindlast. Et slikt sertifikat skal vise hvilken vindlast banen faktisk tåler, slik at du kan være trygg på at den egner seg til vindsonen den skal settes opp i.

Er du usikker på hvilken vindsone det er der du skal montere en padelbane? Vi hjelper deg med å regne ut dette, og leverer sertifikat på hvilken vindlast banen tåler.

Velg en padelbane som er Eurokode-klassifisert for Norge!

EUROKODE-KLASSIFISERING

Eurokoder er en felles, europeisk serie med standarder for byggverks og produkters bæreevne og sikkerhet i henhold til byggevaredirektivet. Eurokodene gjelder også for padelbaner, og det er tre variabler som har betydning for om padelbanen er eurokode-godkjent i Norge: 1. Banens stålkonstruksjon må være tilpasset det geografiske området banen skal stå i, basert på Eurokode-klassifisering av vind-, regn- og snøforhold. 2: Banen må være godkjent for riktig type klima som kystområde, innlandsklima eller urbane områder med høy luftforurensing. 3: Banen må være godkjent for vindlast basert på områdets vindhastighet. Disse variablene vil si at en bane som er eurokode-godkjent i Sveits, som ikke har kyst, ikke nødvendigvis er godkjent i Norge. Skal du installere en utendørs padelbane, må du velge en padelbane som er eurokode-klassifisert for Norge! Denne informasjonen skal leverandøren kunne oppgi.

Hos Moovment kan du velge mellom to baner som oppfyller Eurokode-kravene for utendørs montering over hele Norge: Iron Core III og Scenic III.

200% mer kostnader på en lavkostbane etter 10 år

Vi tror vi i de kommende årene vil se en rekke utendørs padelbaner med store vedlikeholdsbehov, fordi kommuner og andre har kjøpt billige lavkostbaner som ikke egner seg til det norske klimaet. Selv om en kvalitetsbane koster mer i innkjøp, vil regnestykket raskt utjevne seg: Totalkostnadene på en lavkostnadsbane vil fort være på over 200% mer enn en kvalitetsbane etter 10 års bruk.

Padeltennis er en fantastisk morsom sport som vi håper flere nærmiljøer får glede av rundt om i landet. Til kommuner, hoteller, idrettslag og andre som skal installere en utendørs padelbane i fremtiden: Lykke til med et godt, gjennomtenkt og kvalitetsbevisst padel-kjøp!

GÅ TIL VÅRT UTVALG AV PADELBANER

Ta kontakt for en uforpliktende prat!

Hvordan foretrekker du at vi kontakter deg?