Skaper aktive møteplasser i ditt nærmiljø

Berg idrettslag i Halden hadde et smalt, ubrukt område mellom banene og skogen. Dette ønsket de å utnytte til noe som trakk flere av de små barna til idrettslaget, og som samtidig kunne komme hele lokalmiljøet til gode. I august 2022 kom vi i kontakt med den fine gjengen i idrettslaget. Da vi hørte drømmene og visjonene deres ble vi begeistra, og spurte om vi kunne levere et forslag til hvordan plassen kunne se ut. Vi ga vår eminente arkitekt Rikke frie tøyler til å tegne et flott nærmiljøanlegg. Hun tok utgangspunkt i klubbens farger, rødt og blått, og kom opp med et friskt, helhetlig, kompakt og svært variert anlegg, som både vi og idrettslaget elsket!

Kontrakten ble inngått og utstyr bestilt, og i mars 2023 kom trailere med ruller med kunstgress, lekeapparater i byggesett, ballbingemoduler, bordtennisbord ++.  Våre montører satte opp cageballbingen, la kunstgress, monterte lekeapparatene og støpte gummi, mens gjengen i idrettslaget la sportsdekket i ballbingen på dugnad. Sakte, men sikkert tok plassen form, og i september, ca 1 år etter at vi leverte tegningene, stod alt helt ferdig. Det som et år før var et ubrukt gressområde, var blitt til et moderne og fresht nærmiljøanlegg med spreke farger, som innbyr til aktivitet, lek og avslapping. 18.september var det offisiell åpning av plassen, hvor ordføreren klippet den røde snora, kiosken solgte sine første pølser, og mange fra både idrettslaget og nærmiljøet var samlet.

Berg idrettslag har nå fått et område hvor småsøsken kan leke mens storesøsken har trening eller kamp. Hvor barn og unge kan spille fotball og basketball inne i den store bingen, som med både tak og vegger av nett forhindrer ballen i å komme ut på kunstgressbanene. Foreldre kan nyte en kaffekopp på benkene, som er plassert så nært lekeplassen at man kan slappe av, uten å miste oversikten. Plassen har allerede blitt et sted hvor barnehager og skoleklasser tar turen når de skal ha utelek. Besteforeldre har med barnebarn hit i helgene, og det er jevnt over liv og røre både i bingen og på lekeplassen gjennom dagen. Ledelsen i Berg IL forteller at de har oppnådd akkurat det de ønsker – at idrettslaget nå er et sted hvor folk samles, også utover de som er tilknyttet den organiserte idretten. Kiosken, som står strategisk plassert nært både lekeplass og benker, sørger også for verdifull inntjening til idrettslaget.

lekeplass

Vi i Moovment er stolte over det vi har fått til sammen med idrettslaget. Prosessen har vært god fra start til slutt, og samarbeidet mellom idrettslaget, entreprenørene og oss i Moovment har vært upåklagelig. Nå ser vi tilbake på et prosjekt hvor alt har blitt som planlagt, og det ferdige resultatet ser nærmest identisk ut med arkitekttegningene vi startet ut med!

Berg idrettslag går frem som et fantastisk eksempel når de velger å investere penger i et anlegg som kommer hele nærmiljøet til gode – ikke bare klubbmedlemmene og lagene. Nå har idrettslaget blitt en aktiv møteplass for en langt bredere del av befolkningen, også for dem utenfor den organiserte idretten. Dette heier vi på, og håper at stadig flere idrettslag velger å gjøre det samme! Vi i Moovment gleder oss til å skape mange flere slike nærmiljøanlegg rundt om i Norge. For prosjektet på Berg er midt i kjernen av det vi brenner aller mest for: Å skape aktive møteplasser i ditt nærmiljø.

Er du i en lignende prosess som Berg var i, og ønsker et forslag til hvordan et område kan utvikles? Vi kommer gjerne på befaring, og leverer løsningsforslag i 3D. Ta kontakt med oss for en hyggelig prat!

Dette består anlegget av:

  • Kunstgress med miljøvennlig sandinnfyll, hvor portable vant brukes for å skape småbinger
  • Teqball-bord (en slags fotball-bordtennis for 2 eller 4 spillere)
  • Lekeplass med blått kunstgress (miljøvennlig sandinnfyll) som underlag. Dette ivaretar universell utforming, og er et perfekt underlag for balansesykler! Plassen har et lekestativ med sklie og kravlerør, fugleredehuske, bordtennisbord, karusell, sjakkbord og paneler med tre-på-rad og en klokke. I kunstgresset er det montert halvkuler i gummi, som sørger for en morsom balanseløype hvor barna hopper fra kule til kule. Løypen forlenges ved innfelte sirkler i kunstgresset. Tre store gummihauger skaper variasjon og høydeforskjell. Her kan de minste klatre opp, og de litt større kan løpe eller sykle ned fra dem. Den ene haugen er også en trampoline, og er utformet som en del av logoen til idrettslaget.
  • Sosiale soner med benker fra danske Out-Sider. Plateaubenkene har universell utforming, er helt vedlikeholdsfrie, har 50 års levetid og er laget av 65% overskuddstre fra norske sagbruk. De skaper et stilrent uttrykk med sin runde form og minimalistiske utforming. De runde LOOP-møblene er et blikkfang med sin sterke farge, og kan brukes til avslapping, lek, klatring og trening.
  • Cageballbinge med nett-tak. Cageball er et hurtig fotballspill hvor ballen alltid er i spill. De jevne panelene sørger for fullstendig kontroll på ballen, og panelene er utformet med lyddempende pads i konstruksjonen. Siden disse bingene fås i valgfri farge, valgte vi rødt for å ivareta plassens helhetlige fargespill.
  • Pannabane – en 8-kantet binge med to mål, for hurtig driblespill eller teknikkøvelse.