Skap en aktiv møteplass
HVILKET FALLUNDERLAG SKAL DU VELGE?
Fallhøyde, sikkerhetssone, fallunderlag. Begrepene som gjelder sikkerhet og regler på lekeplassen er mange, og de kan være forvirrende. Hvilke apparater må du ha fallunderlag under? Og hva kan du bruke som fallunderlag? I denne artikkelen fokuserer vi på de vanligste fallunderlagene som brukes på lekeplasser. Her får du vite hva som kjennetegner de ulike materialene, og ikke minst hvilke fordeler og ulemper hvert underlag har. Har du noen spørsmål om hva som passer til deres prosjekt, eller hvor mye du trenger til ditt areal? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg!
Først litt om regelverket:
Alt lekeplassutstyr som selges til offentlige lekeplasser i Norge skal være klassifisert etter EN:1176-standarden. Til alle apparater skal det oppgis hvilken fallhøyde (HIC) apparatet har, samt hvor stor sikkerhetssone det skal være rundt apparatet. Det er fallhøyden som avgjør hvilket fallunderlag du må velge. Jo høyere fallhøyde, jo mer støtdempende må fallunderlaget være. Det kommer vi tilbake til. Sikkerhetssonen er det området rundt apparatet hvor det ikke kan være andre elementer. I noen tilfeller kan apparater dele fallsone, men dette gjelder ikke hvis apparatet har det vi kaller «tvungen bevegelse», som huskestativ, sklier og karuseller.
Lekeplassutstyr som har fallhøyde under 60cm behøver ikke støtdempende fallunderlag. Disse kan i prinsippet plasseres hvor som helst, men i forskriften til lov om lekeplassutstyr står det at asfalt, fjell og betong bør unngås. For lekeplassutstyr med fallhøyde under 100cm kan naturlig gress med godt jordlag under, benyttes som fallunderlag.
For alt annet lekeplassutstyr må det benyttes støtdempende fallunderlag. Her skiller vi mellom to hovedtyper: Løse masser og faste dekker. Vi starter de løse massene først, som er det absolutt rimeligste fallunderlaget du kan velge. På grunn av prisen velges ofte løse masser til prosjekter med lavt budsjett, som lekeplasser i velforeninger og borettslag. De vanligste løse massene som benyttes til fallunderlag er sand, bark og kutterflis. Før var det også vanlig med fallgrus, men dette har flere og flere gått bort fra. Felles for løse masser er dybden på bassenget, som må være 30 eller 40 cm. For å unngå å grave så langt ned i bakken, kan du bygge opp et basseng av rundstokk eller andre avgrensinger. Selv om startkostnaden er langt lavere enn for faste dekker, må de løse massene etterfylles jevnlig. De stiller også større krav til vedlikehold og oppfølging, som å sjekke at ikke uønskede elementer gjemmer seg i massene.
LØSE MASSER
Fallsand
Fallsand er noe av det rimeligste fallunderlaget på markedet. Sanden må være godkjent som fallunderlag, og den skal være rundkornet, vasket og ha en fraksjon mellom 0,5-5 mm. Denne sanden skiller seg fra sandkassesand, som pakker seg. Fallsand skal nettopp ikke pakke seg, men forbli løs og støtdempende. For fallhøyder opp til 2 meter skal sanden ha en dybde på 30cm. Fra 2-3 meter skal sanden ha en dybde på 40 cm.
Fordeler med fallsand:
- Et rent naturprodukt
- Rimelig
Ulemper med fallsand:
- Ivaretar ikke universell utforming
- Blir ofte en populær kattedo, særlig i nabolag
- Vedlikeholdsbehov: Eventuell påfylling
- Fører til mer slitasje på apparater enn andre fallunderlag
Fallbark
Fallbark har ca lik pris som fallsand. Barken du velger må være godkjent som fallbark, og ha en størrelse på 10-80mm. Det er furubark som benyttes til fallbark, da denne er renere enn f.eks granbark. Bark er et rent naturprodukt, og skaper et naturlig utseende på lekeplassen. Hvor mye fallbark trenger du? Bark skal legges i samme dybde som fallsand: 30cm for fallhøyder opp til 2 meter, og 40cm for fallhøyder fra 2-3 meter. Siden barken synker sammen, bør du beregne 10 cm ekstra.
Fordeler med fallbark:
- Et rent naturprodukt
- Rimelig
- Mindre slitasje på apparater
Ulemper med fallbark:
- Ivaretar ikke universell utforming
- Kan føre til skitne apparater og barn, særlig i regnvær
- Vedlikeholdsbehov: Det nederste laget med bark omdannes til jord, så det må fylles på bark hvert 2.-3 år. Det bør også sjekkes for uønskede gjenstander.
Kutterflis
Kutterflis er et biprodukt fra sagbruk, og er godkjent som fallunderlag i fraksjonen 0,5-3cm. Kutterflis gir en fin, lys farge på underlaget, men merk at denne vil gråne noe med tiden. Kutterflis gir en renere lekeplass enn bark og sand, særlig i regnvær. Kutterflis skal legges i samme dybde som fallsand og -bark : 30cm for fallhøyder opp til 2 meter, og 40cm for fallhøyder fra 2-3 meter.
Fordeler med kutterflis:
- Et rent naturprodukt
- Kostandseffektiv løsning
Ulemper med kutterflis:
- Ivaretar ikke universell utforming
- Vedlikeholdsbehov: Eventuell påfylling, samt sjekke for ønskede gjenstander
FASTE DEKKER
Felles for de faste dekkene er at de ivaretar universell utforming, og at de stiller krav til godt grunnarbeid (drenerende, komprimerte og finavrettede masser). De vanligste faste dekkene som benyttes som fallunderlag er kunstgress, fallfliser og helstøpt gummidekke.
Kunstgress
Stadig flere har fått øynene opp for kunstgress som fallunderlag. Kunstgresset som benyttes har miljøvennlig sandinnfyll, og stadig flere kunstgress kan leveres med eco-backing, som gjør at kunstgresset kan gjenvinnes som plastavfall. Kunstgress fås i mange ulike farger, man kan ha ulike design og tegninger i dekket, og det kan kombineres med helstøpt gummidekke. Under kunstgresset legges det en støt-pad basert på apparatets fallhøyde. Kunstgress stiller krav til godt grunnarbeid – underlaget må ha drenerende, komprimerte og finavrettede masser.
Fordeler med kunstgress:
- Ivaretar universell utforming
- Gjør at dekket også blir et oppholdssted
- Fås i mange ulike farger
- Det rimeligste faste fallunderlaget
- Liten slitasje på apparater
- Miljøvennlig sandinnfyll
- Lite vedlikehold
Ulemper med kunstgress:
- Kan være utfordrende å få perfekt uten profesjonell hjelp
- Bør børstes årlig for at ikke fibrene skal legge seg ned
Fallmatter
Fallmatter, eller gummifliser, er ferdige fliser i SBR-gummi. De fås i mange ulike farger og mønstre, og kan kombineres for å skape et livlig mønster i dekket. Fallmatter er godkjent til fallhøyder opp til 290cm, og tykkelsen på flisen varierer ut fra fallhøyden på apparatet. De stiller krav til godt grunnarbeid – underlaget må ha drenerende, komprimerte og finavrettede masser.
Fordeler med fallmatter:
- Ivaretar universell utforming
- Mange ulike farge- og mønstervalg
- Enkelt system å legge – klikk sammen og lim
- Ingen slitasje på apparater
- Dekket blir et oppholdssted
- Ingen vedlikehold, bortsett fra rengjøring
Ulemper med fallmatter:
- Må deponeres etter endt levetid
- Krever svært finavrettet underlag
Helstøpt gummidekke
Helstøpt gummidekke består av gummigranulater som blandes med lim, og støpes på plassen til et fast dekke. Først legges et lag med SBR-gummi, hvor tykkelsen avgjøres av apparatets fallhøyde, før det legges et tynnere topplag i EPDM-gummi. Topplaget fås i alle mulige farger, og det er lett å lage ulike design og fargekombinasjoner. Gummidekke stiller krav til godt grunnarbeid – underlaget må ha drenerende, komprimerte og finavrettede masser.
Fordeler med helstøpt gummidekke:
- Ivaretar universell utforming
- Mulig å skape akkurat det designet du ønsker, og kan gjøre dekket til en del av lekeplassen
- Gjør dekket til et oppholdssted
- Ingen slitasje på apparatene
- Ingen vedlikeholdsbehov, bortsett fra rengjøring
- Tillater små ujevnheter i underlaget
Ulemper med helstøpt gummidekke:
- Må deponeres etter endt levetid
- Må legges av profesjonelle for best resultat
Moovment hjelper deg!
Hos Moovment kan du få alle fallunderlagene som er nevnt ovenfor. Vi bistår med utregning av hvor mye som trengs til ditt areal, og våre anbefalinger. Vi leverer og monterer både kunstgress, fallfliser og helstøpt gummidekke, og kan også stå for grunnarbeidet om ønskelig. Ta kontakt for en hyggelig prat om ditt lekeplassprosjekt!