Skaper aktive møteplasser i ditt nærmiljø

I samarbeid med Omnigym har Moovment samlet verdifulle data om utendørs trening gjennom et helt år. Et mobilt, utendørs treningssenter, bestående av apparater med justerbar vektmotstand, har stått på 8 ulike lokasjoner gjennom 2023. Lokalbefolkningen i disse kommunene har fått mulighet til å teste utendørs styrketrening og si sin mening om dette er et ønsket tilbud i kommunen, i tillegg til at vi har fått mye nyttig informasjon om folks treningsvaner, hvilke apparater som fungerer best og hva som er viktig å tenke på når en utendørs treningspark skal etableres. 

treningspark for eldre

Sensorer og spørreundersøkelse

Dataene har blitt samlet inn ved hjelp av sensorteknologi som har målt hvor ofte og hvor lenge hvert apparat har blitt brukt på hvert sted. I tillegg har brukerne scannet en QR-kode for å svare på ulike spørsmål. Til sammen har 843 unike personer gitt sin mening om treningsparken. Over 4600 personer var innom treningsparken totalt, og apparatene var i bruk i 1294 timer gjennom året. Dette tilsvarer 54 døgn med sammenhengende trening!

En park for mange aldersgrupper

Når det gjelder hvem som har brukt treningsparken, er nesten 40% av brukerne 20-34 år. 12% var under 20 år, mens andelen er lik (17%) for både gruppen 35-44, 45-54 og 55+ år. Dette skiller seg ut fra alderssammensetningen på innendørs treningssentre, hvor gruppen 15-24 år er sterkest representert, og hvor deltakelsen synker i takt med økt alder. Det er spesielt gledelig å se at aldersgruppen 55+ er like godt representert som de yngre gruppene. Styrketrening er den viktigste treningsformen eldre kan drive med, da det motvirker aldersrelatert muskeltap, men dessverre er det altfor få som driver med dette. Omnigyms treningsapparater er perfekte for seniorer, med valgfri vektmotstand, minimal risiko for feilbelastning og mulighet for progressiv trening.

Utendørs styrketrening på vinteren

Større andel kvinner enn i andre utendørsparker

Kjønnsfordelingen blant brukerne er 55% menn og 44% kvinner, og det er interessant at det er en så jevn fordeling. Rapporter fra andre utendørs treningsparker viser at de blir brukt av en langt større andel med menn (ofte 70%). Grunnene til den jevne fordelingen i Omnigym-parken kan være mange, men kanskje den intuitive og enkle vektjusteringen, og det store spennet i vektmotstand gjør at flere kvinner opplever parken relevant for seg.

Også for nybegynnere

Nesten 1 av 5 brukere har ikke medlemskap i et treningssenter, og 9% oppgir at de begynte med styrketrening på grunn av besøket i treningsparken. Dette viser at et utendørs treningssenter får flere i befolkningen til å trene styrke, i tillegg til å være et tilskudd til dem som allerede driver med dette innendørs.

utendørs trening
utendørs styrketrening

Beliggenhet er avgjørende

Brukerne fikk også spørsmål om hvorfor de valgte å trene i parken, hvor de kunne huke av for flere grunner. Hele 83% oppga at de trente der fordi beliggenheten var praktisk for dem.  Med praktisk beliggenhet er det naturlig å tenke at treningsparken enten var i nærheten av der brukerne bodde eller på et sted de uansett ferdes i det daglige. De fleste av brukerne gikk eller jogget til treningsparken (82%), og 88% bodde mindre enn 3 kilometer fra anlegget. Hvis vi ønsker at flere skal bli aktive, er det altså svært viktig å sørge for et treningstilbud i nærheten av der folk bor og ferdes. Dette går i tråd med Regjeringens handlingsplan for fysisk aktivitet, som vektlegger viktigheten av aktivitetsvennlige nærmiljøer. 

Gratis trening er viktig!

77% av brukerne valgte å trene i parken fordi den var gratis. Dette er også et viktig element. Hvis folkehelsen skal bedres i alle samfunnslag, må vi sørge for kostnadsfrie muligheter for fysisk aktivitet. Det er en klar sammenheng mellom helse og sosioøkonomisk status i Norge, og dessverre er det slik at de med mest penger også er de sunneste og sprekeste. Derfor trengs det flere arenaer for gratis trening og aktivitet. Vår Omnigym-park gjør fullverdig, progressiv styrketrening tilgjengelig for alle, ikke bare dem som har råd til et abonnement på treningssenter.

Et ønsket tilbud hos de fleste

Til slutt: Hele 98% av dem som prøvde treningsparken i løpet av 2023 ønsket at den skulle bli et permanent tilbud i kommunen. Det er ganske klar tale fra over 800 respondenter om at denne typen treningsparker er etterlengtet! 

Representerer du en kommune, og ønsker å teste ut vår utendørs treningspark kostnadsfritt i 5 uker? Ta kontakt med oss!